- Sywert van Lienden is opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie is begonnen naar zijn mondkapjesdeal.
- Aanleiding is een aangifte van uitzendconcern Randstad, dat personeel leverde aan de Stichting Hulptroepen Alliantie van Van Lienden.
- Van Lienden en zijn compagnons verdienden miljoenen aan de mondkapjesdeal, terwijl zij in de media beweerden zonder winstoogmerk te handelen.
- Lees ook: Camille van Gestel, bekend van de mondkapjesaffaire, is een nieuw bedrijf begonnen: voor €0,35 per dag plant hij bomen om je CO2-footprint te compenseren
Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden is maandag opgepakt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dit bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. De man zit vast, samen met twee andere personen die betrokken zijn bij de Stichting Hulptroepen Alliantie.
In het onderzoek zijn twee woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Eerder werd door het OM gemeld dat het zou gaan om drie woningen en een kantoor.
Het OM kondigde eerder op maandag aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de stichting en de “drie daarbij betrokken natuurlijke personen” naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Het gaat om Van Lienden en de twee andere oprichters.
Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.
Randstad deed in december aangifte. Het concern besloot mee te doen met de aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid. De advocaat zegt in een reactie op het strafrechtelijk onderzoek dat dit in de lijn der verwachting ligt. "Er lag een uitgebreide aangifte. Kennelijk heeft het OM nu voldoende redenen om de heren als verdachte aan te merken en te ondervragen." Plasman zegt het onderzoek van de FIOD af te wachten. "Het ligt nu in handen van justitie. De FIOD draait het onderzoek."
De maandag aangehouden verdachten kunnen maximaal drie dagen worden vastgehouden om te worden verhoord. Als de officier van justitie wil dat de verdachten nog langer in voorarrest blijven, dan worden ze in de loop van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Plasman: "Dat is koffiedik kijken. Over het algemeen is de FIOD in de beginfase van het onderzoek vrij snel. Het onderzoeksbelang kan de enige grond zijn om verdachten langer vast te houden. Van vluchtgevaar of herhalingsgevaar zal in dit geval geen sprake zijn."